Tradycja to przekazywane z pokolenia na pokolenie treści kultury takiej jak obyczaje, poglądy, wierzenia, sposoby myślenia i zachowania oraz normy społeczne. Do tradycji z pewnością zaliczyć trzeba także staropolską kuchnię, która znana jest na całym świecie i słynie z wyjątkowo wyszukanych smaków.
Warto więc przekazywać kulinarną wiedzę z pokolenia na pokolenie oraz przypominać wartości wspólnego biesiadowania i spotkań w gronie znajomych, sąsiadów i przyjaciół.
Właśnie z taką ideą Stowarzyszenie "Rozwoju i Promocji Wsi Twierdza" w dniach od 01.02.2015 r. do 05.03.2015 r. zorganizowało kurs tradycyjnego gotowania, pieczenia i wykonywania tradycyjnych potraw według starych receptur.
Celem projektu było także pielęgnowanie obyczajów wsi Twierdza, integracja środowiska lokalnego oraz współpraca z lokalnymi przedsiębiorcami.
Wśród partnerów wspierających projekt znalazł się Zakład Masarski „Stara Wędzarnia”, Komisia Rozwiązywania Problemów Alkoholowych, „Czarnorzecko-Strzyżowska Lokalna Grupa Działania” oraz Przedsiębiorstwo Wielobranżowe „Wenta”.
Udział w warsztatach dostarczył nie tylko wiedzy z zakresu gotowania ale była to także okazja do spotkania owianego pieśnią, legendami i wspomnieniami dotyczącymi dawnych sposobów przetwarzania żywności.
Impreza zakończona została wspólnym poczęstunkiem wykonanym przez mężczyzn i zaserwowanym uczestniczkom spotkań z okazji „Dnia Kobiet”.
Z pewnością warto sięgać do dawnych tradycji obyczajów i kultury. Warto również spotkać się przy wspólnym stole biesiadując, śpiewając pieśni i ciesząc się ze wspólnego spotkania.
Serdecznie dziękujemy wszystkim, którzy przyjęli zaproszenie oraz wsparli projekt pod nazwą:
"CHROŃMY NASZE DZIEDZICTWO TRADYCJI".
Z wyrazami szacunku
Zarząd Stowarzyszenia Rozwoju i Promocji Wsi Twierdza