Strażacy po przyjeździe nam miejsce zabezpieczyli teren, sprawdzili poziom tlenku węgla w budynku (czadu) i przystąpili do wygaszania paleniska i płonącej sadzy w przewodzie kominowym
Jak zapobiegać pożarowi sadzy? - źródło: OSP.PL
Przede wszystkim należy regularnie czyścić komin. Mieszkańcy często zaniedbują ten obowiązek, przez co sadze osiadają w kominie i stopniowo zatykają go. Warstwa sadzy ma bardzo chropowatą powierzchnię i hamuje strumień spalin. Zalegająca w kominie sadza o grubości zaledwie kilku milimetrów już może stać się przyczyną pojawienia się pożaru.
Trzeba też dbać o jakość paliwa, które wkładamy do pieca czy kominka. Wystarczy bowiem kilka tygodni palenia mokrym, żywicznym drewnem, by nagromadziło się dość smoły i sadzy, aby potem pierwsze mocniejsze "przepalenie" spowodowało pożar komina.
Przegląd komina warto zrobić już teraz - jeszcze przed rozpoczęciem sezonu grzewczego. Oczywiście musi zrobić go uprawniona do tego osoba - kominiarz. Przypominamy, że zgodnie z prawem przegląd kominiarski wymagany jest minimum raz w roku, a w domach, gdzie piec opalany jest drewnem lub węglem - raz na trzy miesiące.